Sebességmérő

Méri a repülőgép sebességét a repülőgépet körülvevő levegőhöz képest.

Műszaki kialakítása szerint többféle is lehet (pl teljesen elektronikus GPS-en alapuló) de a legegyszerűbb szerkezetű, alap, légköri viszonyokon alapuló repülőgép sebességmérő a repülőgép körül áramló levegő sebességét mutatja, nem pedig a földhöz viszonyított sebességet.
Ennek tudatában előfordulhat olyan helyzet, hogy szembeszélben repülve alig haladunk el a domborzati tárgyak felett, pedig a műszer alapján megvan a megfelelő sebességünk. Hátszélben repülve pedig szinte suhanunk a táj felett, noha a sebesség éppen csak utazó sebességet mutatja.
Mivel külső megjelenésében többféle kialakítású sebességmérővel találkozhatunk, itt az egyik legegyszerűbb kerül bemutatásra, amely egy vitorlázó kiképző repülőgép műszere.

sebességmérő

A számlapja két kört tartalmaz. A külső körön a kisebb sebességek vannak jelölve a belső harmad-köríven pedig a nagyobb sebességek.
A műszer induláskor nulla sebességen áll, gyorsítás közben pedig elindul az óramutató járásával megegyező irányba (balra) és felkúszik az ötös, hatos nyolcas vagy akár tízes számig. Ezeket a számokat, tízzel kell szoroznunk és akkor kapjuk meg a tényleges sebességünket, km/órában. Az 5-ös 50 km/órát, a 6-os 60 km/órát a 10-es pedig 100 km/órát jelent. Ennek megfelelően, ha a mutatónk továbbfordul, akkor a repülőgépünk már 120, 140, 160 vagy 180 km/órával is mehet. A skála legutolsó sebessége a 250 km/óra.
Ezen a sebességmérőn olvasható érték nulla km/óra vagy 152 km/óra.

Mindenki maga döntse el, hogy a fénykép vajon melyik sebességnél készült… 🙂

Az alábbiakban egy motoros repülőgép sebességmérője látható:

sebességmérő
VS0 = minimális repülési sebesség nyitott fékszárnnyal és futóművel. Kisebb sebesség esetén átesik a szárny és a repülőgép. A fehér vonal legalsó pontját jelöli a sebességmérő műszeren.

VFE = Maximális sebesség teljesen nyitott fékszárnynál. Ennél nagyobb sebesség esetén a fékszárny sérülhet.

Normál repülési sebesség tartomány = Időjárástól és széllökésektől függetlenül megengedett sebesség tartomány, melyet a zöld csík jelöl. Legelső pontja a VS1 sebesség, legutolsó pontja a VNO sebesség.

Fékszárny működtetési tartomány = A teljes fehér csíkban bárhol kiengedhető vagy behúzható a fékszárny, sérülés nélkül.

VNO = Maximális repülési sebesség normál üzemeltetés során, akár széllökéses időben is. A zöld csík legvégső pontja.

VNE = A repülőgép maximális sebessége nyugodt (!) időben. Ezt a sebességet soha sem szabad átlépni, ha pedig a levegő sem nyugodt akkor még csak a közelébe sem kerülni. Ezen sebesség meghaladása a repülőgép szerkezeti elemeiben deformációt vagy törést okozhatnak. A sárga csík legvégső pontja.

Óvatos sebesség tartomány = A VNO és a VNE sebességek közötti tartomány melyet a sebességmérő műszer sárga csíkkal jelöl. Ebben a sebesség tartományban csak nyugodt időben szabad repülni.

VS1 = Minimális sebessége a repülőgépnek, csukott futóval és fékszárnnyal. A zöld csík kezdőpontja.

Angol megfelelők:

VS0 = Stall Speed with Flaps & Landing Gear Deployed

VS1 = Stall Speed with Flaps & Landing Gear Retracted

VFE = Maximum Flaps Extended Speed

VNO = Maximum Normal Operation Speed

VNE = Never Exceed Speed

Megosztás a Facebook-on