Leszállás „idegen” reptéren

Útvonalrepülés során számtalanszor előfordulhat, hogy olyan repülőtéren fogunk leszállni, ahol korábban még soha vagy csak legfeljebb egyszer-kétszer.

A nem megszokott (vagy más néven „idegen”) reptéren való leszállásra a repülési
útvonaltervezéssel együtt érdemes még az elindulás előtt felkészülni.

Azaz megtudni, hogy:

  • Mi a reptér pontos földrajzi elhelyezkedése (milyen településhez esik közel, annak melyik részén található, attól hány kilométerre van, milyen jellegzetes pontok alapján ismerjük fel. Nem minden reptér betonos amit már messziről ki lehet szúrni, hanem pont az hogy a legtöbb füves reptér, ami könnyen beleolvad a környező tájba és „avatatlan szemnek” nehéz észrevenni.)

  • Milyen pályairányai vannak és ha van település mellette akkor motoros géppel melyik irányból kell megközelíteni, hogy ne a település felett haladjunk át. Fontos tudni, hogy milyen hosszú és milyen széles a pálya és nem árt ha tudjuk, hogy a leszállópályának a teljes hossza igénybe vehető-e vagy valamelyik részét másra használják (pl. ha betonos akkor a gokartosoknak van fenntartva, ha pedig füves akkor talajmunkát végeztek nemrég rajta és még csak most kezd nőni az új fű.)

  • Milyen tengerszint feletti magasságon helyezkedik el.

Olvasd tovább hogy mire érdemes még felkészülni >>

Megosztás a Facebook-on