Sétarepülés 1.

Örömmel jelentem, hogy a repulogepvezeto.hu lájkolásáért nyert ingyenes sétarepülést a múlt vasárnap sikeresen végrehajtottuk.

A nyereményt Tisza Andrea nyerte, ő azonban inkább lemondott a repülésről férje, Ákos javára, aki viszont örömmel élt a lehetőséggel.

ingyenes nyeremény sétarepülés

sétarepülés felkészítés

 

A felszállásra 11:00-kor került sor a tököli repülőtérről, DV20 katana repülőgéppel.

Ákos elmondta, hogy korábban még soha nem repült kisgéppel, így kíváncsian várta milyen lesz.

sétarepülés

 

sétarepülés

 

Előre egyeztettük, hogy van-e valami amit szeretne megnézni a levegőből vagy csak kipróbálni a repülőgép-vezetést, de ezt a részt inkább rám bízta, ezért egy rövid, háromszög útvonalat terveztem, mely már a tervezéskor több sétarepülési időt biztosított számára ingyenesen, mint az előre beígért 20 perc.

Zárójelben jegyzem meg, hogy továbbra is érdemes mindenkinek lájkolni és MEGOSZTANI a repulogepvezeto.hu-ra felkerült írásokat, mert a 20 perces repülés végül mindig több lesz!

Az útvonal:

  1. Tököli felszállás után 2000 láb magasságra emelkedés

  2. Majd irány a Velencei-tó déli partján lévő Gárdony.

  3. Itt tettünk egy kört a víz felett.

  4. Ezután a keletnek vettük az irányt, áthaladtunk a Duna felett és a Délegyházi tavak következtek

  5. Visszatértünk a Tököli reptérre.

Sétarepülés a Velencei-tó felett

örömteli sétarepülés

 

Mivel Ákos eddig nem nagyon került kapcsolatba a repüléssel ezért a sétarepülés előkészítése során átbeszéltük a legfontosabbakat:

  • Mitől repül a repülő?

  • Milyen kormányok találhatók rajta?

  • Milyen műszerei vannak?

  • Kikkel és mikor rádiózunk a földön és a levegőben?

  • Hogyan kell vezetni a repülőgépet?

Ez utóbbit Ákos a levegőben is kipróbálta a Velencei-tó és Délegyháza közötti szakaszon ahol kb. 10 percig vezette is a repülőgépet.

sétarepülés közben repülőgép vezetés kipróbálása

Bár rendesen mozgott a levegő, ügyesen tartotta az előírt 2000 láb magasságot, irányt és vízszintes szárnyat. Néha kis korrigálások erejéig ugyan belenyúltam, de csak azért mert látszott hogy az erős koncentráció miatt nem mindig tudja a kívánt korrekciót elvégezni. Például a horizont tartás közben a szárny dőlés korrigálásra már nem mindig maradt figyelme.

sétarepülés

 

sétarepülés

A képek mellett minderről hamarosan video is fel fog ide kerülni.

Összegezve:

Ákos jól bírta a végül 45 percesre sikerült sétarepülést, de azért a leszállás után megjegyezte, hogy most ez így egyszerre elég is volt, hiszen a déltájra időzített sétarepülés erősen termikesre sikeredett, ezért a légmozgások sokszor megdobálták a gépet, amihez "gyomortájékon" hozzá kell még szokni.

Bár állítása szerint neki inkább a csinos légiutas-kísérők és az általuk felszolgált frissítő italok hiányoztak a repülésről, megígértem neki, ha rajtam (és valamely légitársaságon) múlik, legközelebb ők sem maradhatnak el. 🙂

Tarnóczi Sándor

sandor(kukac)repulogepvezeto(pont)hu

Megosztás a Facebook-on

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .