Az Eü 1. repülőorvosi vizsgálat

Ha pilóta szeretnél lenni, megkerülhetetlenné válik számodra a repülőorvosi vizsgálat. Mielőtt még egy fillért is beleölnél a pilótaképzésedbe első lépésként érdemes elmenni az Eü. 1. vagy Eü. 2. reporvosi vizsgálatra.

Mi a különbség a kettő között?

Eü. 1-es orvosival a hivatásos pilóták kell, hogy rendelkezzenek.

Eü. 2-es orvosi a nem hivatásos, inkább csak kedvtelési célból repülőző emberek számára ajánlott. Ennek ára olcsóbb és érvényessége is tovább tart, mint a hivatásosok számára kiadott Eü. 1-es orvosi engedély.

Tehát ha nagygépes pilóta karrierre vágysz, akkor azonnal az Eü. 1-es repülőorvosira érdemes jelentkezned, mert inkább előbb derüljön ki, ha valami gond van, mint később, mikor már Eü. 2-es orvosival több millió forintot elköltöttél a repüléseidre.

Sokan kíváncsiak, hogy mit néznek egy repülőorvosi vizsgálaton. Anélkül hogy orvosi dolgokba belemennék (nem is értek hozzá) leírom, hogy hogyan zajlik az egész procedúra és milyen vizsgálatokkal kell számolni.

Első lépés, hogy kiválaszd, melyik repülőorvoshoz fogsz menni.

Ha korábban még nem voltál reporvosnál, akkor neked az Eü. 1 „megszerzőt” kell csináltatnod. Ezt az országban összesen csak kettő helyen végzik. A „megújítót” vagy „hosszabbítót” már több helyen is.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság weboldalán megtalálod a repülő orvosi központok elérhetőségét.

Én a budapestiben voltam, ahol már 1 hónappal előbb be kellett jelentkezni az Eü. 1 "megszerzőre", mivel annyira nem volt már szabad helyük! Ezt mindenképpen érdemes belekalkulálni.


Repülőorvos Budapest Gyáli út 17.
Kattints a képre a nagyításhoz

 

A jelzett napon, helyen és időben megjelentem:

 

Reggel 7:30 Regisztráció – néhány személyes adat kitöltésével

Itt volt egy gyors testsúlymérés + magasságmérés + vérnyomásmérés is. Adtak egy kis műanyag poharat, amibe a délelőtt folyamán bármikor lehetett vizeletet adni a vizsgálathoz. Könnyebbség, hogy nem kell éhgyomorra menni reggel még a vérvizsgálatra sem!

Ezután átküldtek egy másik épületbe vérvételre, ahol mindenkinek a saját életkorának megfelelő értékeket néznek majd meg a vérében. Például 40 év felett biztosan néznek koleszterint is, míg egy 20 évesnél nem biztos.

 

Gégészet + fül + orr vizsgálat következett.

Belenéztek a fejem összes nyílásába. Kérték, hogy fogjam be az orrom és csukott szájjal fújjam fel a fülem, amit az orvos közben vizsgált. Aztán egy csövet dugott a fülembe, aminek a másik vége az ő fülében volt és kérte, hogy nyeljek nagyokat.

Utána pár szót halkan suttogott, amit vissza kellett neki ismételni. Megnézte a torkom és a mandulám is, illetve az orromba is belekukucskált.

 

Fogászat

Kitátott száj mellett pillanatok alatt végigdiktálta az orvos, hogy melyik fogam milyen állapotú. Pl. van-e egyáltalán, ha igen akkor tömött-e vagy sem, ha tömött, akkor amalgámmal vagy fehérrel és ha korona van akkor az porcelán-e vagy fém.

 

Audio hallásvizsgálat következett

Itt gyakorlatilag egy zajcsökkentő szivacsos fülhallgatót helyeztek a fülemre és az egyik kezembe egy kis mikrokapcsolót adtak. Először a jobb fülemet vizsgálták majd a balt olyan módon, hogy nagyon halk zajt adtak a fülemre, amit a mikrokapcsoló megnyomásával azonnal jelezni kellett mikor meghallottam.

 

EKG

Szokásos módon ágyra felfeküdve és elektródákkal a testemen, csuklómon és bokámon egy pár perces EKG vizsgálatot csináltak.

 

Légzésfunkció vizsgálat

Egy flexibilis csövet kellett megfogni, aminek a végét egy nagy levegővétel után a számhoz kellett tenni és amilyen erősen és sokáig csak tudtam bele kellett fújni, majd a számat továbbra is a csövön tartva teljes erőből vissza kellett szívni.

Aztán fordítva is meg kellett tenni. Kifújni a levegőt a tüdőből, a csövet a szám elé tenni és teljes erőből teleszívni a tüdőm, majd teljes erővel visszafújni mindent.

 

Szemészet

A szokásos „olvassa egyik szemével a táblát fentről lefelé”

Volt színtévesztés vizsgálat a mozaikos képekkel kirakott könyvből, illetve apró betűs szöveg olvasása közelről.

Egy erős fénnyel szembe világító szemfenék vizsgálatot illetve egy színmélység vizsgálatot is elvégeztek, aminél egyik szemet eltakarva a másikkal halványan csíkozott köröket kellett olvasni, hogy felül vagy alul látom-e a csíkozottságot.

 

Belgyógyászati vizsgálat

Ágyra háttal felfeküdve megnyomkodták a hasam, illetve állva meghallgatták a légzésem és a szívműködésem egy sztetoszkóppal.

 

Kérdőív és adatlap kitöltése

Itt arra voltak kíváncsiak, hogy milyen betegségeink voltak eddig, illetve a családban milyen betegségek voltak (pl. magas vérnyomás vagy koleszterin, szívproblémák, epilepszia, cukorbetegség vagy bármi más ami a vizsgálat szempontjából fontos lehet.)

Nyilatkozni kellett, hogy nem hallgatunk el semmit ami a vizsgálatot befolyásolná.

 

Ezek után már csak a fizetés volt hátra.
Az orvosi vizsgálat díja kormányrendelet alapján van meghatározva, ettől nem térhetnek el, így mindenhol 28.700 Forint az Eü. 1. megszerző reporvosi díja  + 6.000 Ft a hatósági díj  (568-os tétel).

Így hozzávetőlegesen 35.000 Ft a teljes orvosi vizsgálat díja.

Jó hír, hogy a "meghosszabbító" már "csak" 16.100 Ft + 6.000 Ft, azaz összesen 22.100 Ft lesz.

 

A repülőorvosi épületét pontban 11:45-kor hagytam el vagyis kb 4 órával érdemes számolni.

Egy héttel később megérkezett az orvosi minősítés is:


Eü 1. repülőorvosi minősítés
Kattints a képre a nagyításhoz

Tarnóczi Sándor

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .