Az útvonalrepülés: 2. rész – A felkészülés

[lang_hu]

Ha az útvonalrepülés tervezésén felül még egy picit jobban fel szeretnél készülni a repülésre és van Google Earth vagy Maps hozzáférésed, akkor érdemes előzőleg ebben megnézni, hogy a kiválasztott repülési útvonalon (melynek kurzus a neve) melyik települést milyen jellegzetes pontjáról fogod majd felismerni.

Például focipálya mellett van a templom, esetleg színes tetejű acél raktárcsarnok van mellette, vagy mondjuk kis tó van mellette.

Itt tudod azt is megnézni, hogy az adott repülőtér hogyan néz ki felülről. Tudnod kell, hogy a hozzá közeleső város melyik részén keresd, mit nézz majd, hogy megtaláld.

Javaslom, a Google Earth-ön ne csak felülről nézd meg a repteret vagy adott elérendő települést, hanem oldalról, megdöntve is menj végig odáig, hogy lásd, melyik jellegzetes navigációs pont után mit és hol kell keresned, hogy tovább tudj navigálni, egészen az elérendő fordulópontig vagy reptérig.

Rajzold be a kurzust a Google Earth-ön (felül az ikonok közül válaszd a „Vonalzót”), menj rajta végig, aztán vedd ki a kurzust és a helyiségneveket is és úgy is próbálj elnavigálni ismét a célig.

(kattints rá a nagyításhoz)

Életem első útvonalrepülésén (ami a vitorlázórepülős ezüstkoszorús 60 km-es táv volt) csak egy kölcsönkapott, összegyűrt térkép állt rendelkezésemre, melyet elő sem vettem repülés alatt. Minden a fejemben volt, pedig az elérendő Úrhida repteret nem egyszerű úgy megtalálni, hogy még soha nem láttuk és a mellette lévő település egyik kis szegletében, vékony csíkként fekszik. Farkashegyről (Budakeszi mellett) a Velencei-tóig még eltaláltam, mert a farkashegyi felszállás után elég nehéz lett volna a 40 Km-re lévő tavat nem észrevenni és felé navigálni. Utána a legnagyobb település Székesfehérvár volt, ami szintén nem keverhető össze.

De hol van Úrhida reptér ami csak egy kis pont valahol az egyik eldugott falu szegletében…?

A Google Earth-n történt előzetes felkészülés miatt viszont már messziről könnyen megtaláltam repülés közben, ami csak akkor lett volna gáz ha nem sikerül kiszúrnom pontosan hol is van, és alacsonyan, termik nélkül próbálom keresgélni. Az tuti terepre szállással végződött volna…

De nézzük is hogy milyen segítséget is adott nekem!

Te megtalálod ezen a képen az úrhidai repteret? Pedig rajta van…

(kattints rá a nagyításhoz)

A Google Earth-ön kinéztem, hogy Székesfehérvár után mit kell látnom majd a gépből amit hamar felismerhetek. Íme az első tájékozódási pont:

(kattints rá a nagyításhoz)

Aztán egy másik jól kivehető terep pont, Székesfehérvár túlsó, nyugati oldalán:

(kattints rá a nagyításhoz)

A kettőt légvonalban összekötöttem:

(kattints rá a nagyításhoz)

Ez kiadta az Úrhida reptér irányát. Ezt csak szemmel követni kellett és máris eljutottam oda ahol a repteret (elvileg) keresni kell:

(kattints rá a nagyításhoz)

A reptér egy kicsit közelebbről. Ugye most már jobban kivehető?

(kattints rá a nagyításhoz)

És így néz ki a valóságban:

És egy videó amit a koszorútávon készítettem. Ezen jól látszik, hogy a valóságban is ott van a fehér épületcsoport illetve a dupla tó. A kettő kiadja a repteret. Te megtalálod őket a videón?

Az egész bejegyzés lényege az, hogy ha egy kicsit jobban felkészült vagy fejben, mint az elvárható lenne tőled, akkor ennek a kis idő ráfordításnak bármikor nagy hasznát tudod majd venni a levegőben!

A felkészülés ingyen van, a repülés pénzért. Inkább a földön keresgélj mint a levegőben, így odafent eggyel kevesebb meglepetés érhet.

Ha tetszett, ajánld ismerőseidnek.

Tarnóczi Sándor

[/lang_hu]

[lang_en]

[/lang_en]

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .