A kamera

A felvételeket egy kézi HD kamrával készítettem, amit kifejezetten erre a célra vettem. Bár próbáltam olyat beszerezni, ami optikai képstabilizátoros azért, hogy a rázkódást nagyban kiküszöbölje, de a motor vibrációjának köszönhetően a felvételek egy része sajnos mégis rázkódva készült.

A kamera rögzítését egy tapadókorongos videó állvánnyal oldottam meg, és nem biztos hogy a legmegfelelőbb rögzítési helyet találtam meg, mivel a feltapasztási helyek száma is erősen korlátozva volt.

Mivel a kabinban kicsi volt a hely, ezért nem volt mindegy hogy honnan, milyen szögből vesz a kamera, hiszen nem engem kellett vennie, hanem a repülőgép műszereit, azt hogy milyen kapcsolókat kapcsolok és mit látunk a gépből előrefelé. Fogni pedig nem tudtam, mert kiképző repülésről volt szó, ahol mindkét kezemre szükség volt, nem pedig sétarepülésről.

Több rögzítési helyet is kipróbáltam, de legjobban a jobb hátam mögötti hátsó plexi jött be, viszont ott is figyelni kellett, hogy pontosan hova helyezem, mert ha csak 2-3 milliméterrel odébb raktam, akkor már remegősebb képet készített, hiszen a plexi remegett a motor remegés miatt.

A plexire csak fejjel lefelé tudtam felrögzíteni a tapadókorongot, így kezdetben a kamera is fejjel lefelé állt. Gondoltam ez nem gond, majd ügyes szoftverekkel megfordítom a felvett képet. Hát ez elég nagy utómunka lett (pár felvételt azért csináltam így is, hátha mégsem kell vele annyit foglalkozni a számítógépen) ezért inkább más megoldást kerestem.

Egy fejjel lefelé felvett felvétel:

A kamerát meg kellett fordítani ahhoz hogy a felvételekkel ne kelljen utólag dolgozni ezért beraktam egy U-vasat, aminek az egyik végére a kamera volt felszerelve a másik végére pedig az állvány.

Az U-vas pedig két darab L-vasból lett összecsavarozva, mert pont akkora U-vasat nem találtam ami méretben és szilárdságban is megfelelő lett volna.

A kamera:

A felvételekhez egy Samsung HMX-H200 BP kamerát használtam. A piacon ennél sokkal jobb kamerákkal is lehet találkozni, de én nem szándékoztam több százezer forintot elkölteni erre. Megjegyzem, hogy 1 év alatt ez a kamera annyira „kifutott”, hogy újonnan már szinte sehol sem lehet kapni…

A tapadókorongos állvány:

A végeredmény:

Tarnóczi Sándor

 

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .