Az EÜ. 2. Repülőorvosi Vizsgálat

Mivel elég sokan érdeklődtetek a repülőorvosi vizsgálattal kapcsolatban, ezért megosztom veletek az ezzel kapcsolatos legfrissebb tapasztalataimat.


Korábban már írtam a reporvosi vizsgálatról, így talán ezt is érdemes kiegészítésként áttanulmányozni.

Pár szót elöljáróban azoknak, akik még csak most szeretnének pilóták lenni, ezért aztán az orvosi tekintetében még járatlanok.

A repülőorvosi vizsgálatokat 3 osztályba sorolják Magyarországon.

1. egészségügyi osztály

Hivatásos pilóták számára kötelező. Ilyen orvosijuk van az utasszállító pilótáknak is.

Ára:

Első vizsgálat alkalmával 28.700 Forint orvosi vizsgálati díj + 7.000 Forint hatósági díj (amiért a légügyi hatóság kiállítja az elvégzett orvosi vizsgálatról a papírt és megküldi)

Második vagy többedik vizsgálat 16.100 Forint + 6.000 Forint hatósági díj

 

2. egészségügyi osztály

Kedvtelési célból repülő pilóták számára előírt orvosi vizsgálat. Ilyen orvosijuk van:

  • a motoros repülőgép pilótáknak,

  • a vitorlázó repülőgép vezetőknek,

  • az ejtőernyősöknek,

  • az ultralight pilótáknak,

  • a motoros vitorlázó pilótáknak

  • hőlégballonosoknak

  • és mindenki másnak, aki kedvtelési célból, de papírhoz kötött repülést szeretne végezni.

Ára:

Első vizsgálat alkalmával 13.800 Forint orvosi vizsgálati díj + 7.000 Forint hatósági díj.

Második vagy többedik vizsgálat 9.200 Forint + 4.000 Forint hatósági díj

 

3. egészségügyi osztály

A légiforgalmi irányítók számára végzendő vizsgálat.

Első vizsgálat alkalmával 28.700 Forint orvosi vizsgálati díj + 7.000 Forint hatósági díj.

Második vagy többedik vizsgálat 16.100 Forint + 6.000 Forint hatósági díj.

————–

A repülőorvosi vizsgálat ára elvileg kormányrendelet által rögzített ár, melyet a 35/2013. (II.14) kormányrendelet 13. pontjában találsz, miközben a hatósági díjak a 3/2002 GKM rendelet 567. – 569. pontjaiban vannak szabályozva, így ha minden igaz, akkor ezekkel kell mindenhol találkoznotok.

Ahogy az árakból is látszik, az első orvosi vizsgálat drágább és ugyanakkor többrétű is. A második vagy többedik vizsgálat már kevesebb vizsgált területre vonatkozik, ami számomra újdonság volt. Például ekkor már nincs fogászat, neurológia, sebészet, ortopédia.

Orvosi vizsgálatot több helyen is végeznek az országban, én a Sportkórházban lévő vizsgálatot választottam, mert korábban is itt végezték. (Update: ide többet nem megyek, mert később egy plusz vizsgálatot el kellett volna végezni, amiről szólniuk kellett volna akkor amikor rákérdeztem, hogy mindennel kész vagyunk-e. Akkor azt a választ kaptam, hogy igen, minden rendben, már csak várnom kell az orvosi kipostázását. Ezután 1 hónap múlva – mikor már rég kézhez kellett volna kapni az orvosimat – derült ki hogy amiatt az egy vizsgálat miatt még hozzá sem fogtak az eredmények elbírálásához…)

Sportkórház, Győri út 17-19. repülőorvosi

2014. február végén lejárt az orvosim, így felhívtam őket, hogy most mi a menete a 2. eü. osztályba sorolt repülőorvosi megújításnak, mert a legutóbbi óta sok minden változhatott.

Egy kedves fiatal hölgy vette fel a telefont a korábban "megszokott" ügyintézővel szemben.

Kiderült, hogy a sportkórházban most már csak hétfőnként van reporvosi vizsgálat, a korábbi minden nap helyett.

Ezért cserébe viszont nem kell sehol sorban állni a többi sportoló között, hanem elsőbbséggel behívnak. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ennek és a lentebb leírt vizsgálatszám csökkenésnek köszönhetően 2 óra alatt az összes vizsgálaton túl leszek! Korábbi években ez 5-6 órát is igénybe vett.

A vizsgálatra 7:30-ra kell érkezni és ÉHGYOMORRA, mert a vérvételt csak így végzik el. Ha korábbi orvosi vizsgálatról papírod van, akkor azt is vidd el.

Gyorsan szaladjunk végig, hogy milyen vizsgálatok várhatók:

 

Vizsgálat: Időtartam: Tevékenység:
Megérkezés és bejelentkezés a repülőorvosi irodán
(1. emelet)
5 perc Korábbi orvosi papírok bemutatása

Okmányok ellenőrzése

Adategyeztetés

Vérvétel 5 perc + a "lábadozás"

Akinek kell…

A szükséges vérmennyiség levétele (kb 3-4 ampulla)
Vizelet leadás 3 perc

A férfi vagy női mosdóban a minta "előállítása" aztán az ott elhelyezett polcon elhelyezése. Valamikor később ezt (gondolom) összegyűjtötték. A vér és vizeletvizsgálat eredményét aznap nem tudtuk meg, csak másnap telefonon mondták el, hogy megfelelt-e vagy ismételni kell.

EKG 5 perc

Ágyra felfekvés, aztán a tapadókorongos érzékelőket felcuppantották a törzsünkre, illetve a csuklónkra és a bokánkra, majd kb 2 percig nyugodtan kellett feküdni. Levetkőzni csak derékig kell, a nadrág és cipő marad, csak a nadrágszárat kell feltűrni, hogy az érintkezőt rá tudják tenni. A kész EKG lapot a kezünkbe nyomták és mehettünk a következő vizsgálatra.

Belgyógyászat 10-15 perc

Alaposan kikérdezték, hogy szedünk-e valamilyen gyógyszert, szoktunk-e inni, dohányozni, van-e a családban örökletes betegség (pl magas vérnyomás, cukorbetegség, stb). Van-e valami panaszunk, volt-e műtétünk, orvosi beavatkozásunk, kezelésünk, stb. Megtudakolják hogy gyerekkorunkban milyen oltásokat kaptunk és milyen betegségeken estünk keresztül. Ezt komolyan veszik, de azért telefonos segítséget engedélyeznek. Ezt nekem is igénybe kellett venni, mert már arra sem emlékeztem, hogy voltam-e egyáltalán gyerek, nemhogy arra, hogy milyen betegségeim voltak.

Ezután félmeztelenre vetkőzés és fonendoszkóppal meghallgatták a szívverésünket, a tüdőnket. Egy kis sérv ellenőrzés következett, ami a has két oldalának felváltva történő nyomkodásával néztek meg. Utána hátkopogtatás volt.

Megmérték a vérnyomást ülő aztán álló helyzetben is.

Szemészet 10 perc

Első alkalommal egy mozaik ábrás könyvben lévő számokat, betűket és ábrákat kellett felismerni és visszamondani. Ezzel a színtévesztést szűrték ki.

színtévesztés vizsgálat repülőorvosi

Többedik alkalommal ilyen már nincs.

Helyette volt: "Olvassa el a falon kivilágított tábla alsó, piros vonal feletti sorát."

szemészeti tábla repülőorvos

Mindezt úgy hogy feltettek egy szemüveget aminek az egyik lencséje el volt takarva, így csak a másik szemmel lehetett olvasni. Aztán megcserélték a takarást, így az addig takart szemmel kellett visszafelé elolvasni a sort.

Ezután egy nagyon apró betűs könyvet tettek az orrom elé, és el kellett olvasni benne a szöveget.

Majd egy lámpával belevilágított az orvos a szemedbe és megnézi a szemfeneket, hogy ép-e.

Tudtommal nem baj ha valaki szemüveggel megy ma már vizsgálatra. A lényeg hogy el tudd olvasni a táblát, legfeljebb beírják a megjegyzések közé, hogy csak szemüveggel repülhetsz. És aztán? A lényeg hogy ma már emiatt nem kapsz alkalmatlant, úgy mint kb 20 évvel ezelőtt…

Orr-Fül-Gége 6-7 perc

Szájat nagyra kellett nyitni és a szokásos kanalakkal leszorítva a nyelvet megnézték amit a torokban meg kellett nézni.

Kis fém tölcsérrel bekukucskált az orvos hol ez egyik, hogy a másik orrlyukba, majd egy másik kis tölcsérrel a fülekbe is.

Ami eztán következett az elég meglepő volt de nem mulatságos. Egy kb 30 cm hosszú és kb 2 mm átmérőjű vékony, merev pálcát óvatosan bedugott hol az egyik hol a másik orrlyukba. A pálca felém közelítő vége világított, az orvos felöli végén pedig egy kis kukucskáló volt. Ezt tolta és tolta befelé, már azt hittem hogy ki akar szedni valami titkos jeladót a koponyámból, mikor végre kihúzta. Brrrr… Nem fájt, de kellemetlen volt. Hogy mit akart vele???

Korábban itt végezték a forgószékes vizsgálatot is, de azt már 2009-ben sem végezték el, és most sem. Most a forgószék le volt takarva. A hallás vizsgálat is itt történt, ami korábban vagy egy hangvilla megrezegtetésével és hátulról hol a jobb hol a bal fülhöz emelésével ellenőriztek, de volt olyan is hogy az orvos halkan szavakat suttogott a fülbe amit vissza kellett neki ismételni. Elképzelhető, hogy első alkalmas repülőorvosin ezt most is elvégzik.

Légzésfunkció 5 perc

Egy számítógéppel összekötött vastag de ellapított végű furulyaszerű csőbe kellett teljes erőből és tüdőből belefújni. Ezt kétszer ismételtették meg. A kapott eredményt kinyomtatták és a papírokhoz rakták.

     

 

A most következők csak az első orvosi alkalmával vannak:

     
Sebészet – Ortopédia  
Volt-e műtét? Gerincferdülés van-e? Lúdtalp van-e? Általánosan kívülről valami látható sérülés van-e rajtad? Mozgásszervi elváltozás van-e?
Fogászat 6-7 perc

Be kell ülni a vizsgáló székbe és az orvos végignézi alul és felül a fogazatunkat. Nem nyúl hozzá, nem tömi be, nem fúrja, semmit sem csinál, csak nézi és diktál az asszisztensnek. Elmondja sorba hogy melyik fog tömött, melyik szorul kezelésre, melyiken lát hidat vagy koronát, stb. amit az asszisztens feljegyez a kartonunkra. Ha valamiért nem megfelelő a fogazat, akkor ő ott helyben nem javítja ki, hanem ad egy "alkalmatlan" minősítést. Ezután el kell menni és máshol megcsináltatni a rossz fogat, majd egy időpontot kell kérni és visszamenni a fogászatra hogy ellenőrizzék, javításra került-e a hiba. Ha igen akkor ad egy "alkalmas" minősítést.
Az csak mendemonda, hogy tömött foggal nem lehet senki pilóta. Majdnem mindenkinek van tömött foga, mégis megkapja az alkalmasságit, egyedül annyi a kritérium, hogy lyukas fog ne legyen, hanem mindegyik legyen kezelve (pl tömve). Amalgám tömés is megfelelő, ha jól tart.

Neurológia  


"- Üdvözlöm! Hogy van?

– Kitűnően!

– Persze, mert ha baja volna akkor azt úgysem mondaná meg, igaz?"

Na, hát valami ilyen párbeszéd zajlott le korábban köztem és az orvos között…

Egyensúly vizsgálat volt, amit előre tett nyújtott vízszintes kezekkel (holdkóros járásban), csukott szemmel és egymás elé rakosgatott tyúklépésben menetelésben ellenőriztek. Ha egyenes vonalon tudott haladni feldőlés nélkül az ember akkor "alkalmas" volt.

Az ágyon ülve a lógó lábat megkoppintották gumikalapáccsal és ha reflexszerűen rándult akkor megfelelő volt.

Megnyomkodták a nyakat kétoldalt, közben vizslató tekintettel nézték az arcvonásainkat.

Utána grimaszolni kellett meg szemöldököt vonogatni és kacsintgatni.

Nőgyógyászat X perc Értelemszerűen csak a hölgyeknek.

Ha kész vagy minden vizsgálattal és mindenre "Alkalmas" minősítést kaptál, akkor sem adják oda azonnal az orvosidat, hanem kezedbe nyomnak egy csekket amivel elszaladsz a legközelebbi postára, aztán ezt a befizetett 4.000 Ft hatósági díj csekket csatolják az papírjaidhoz és elküldik a Légügyi Hatóságnak, akik aztán kiállítják a repülőorvosi minősítést és pár héten belül kipostázzák a címedre. Ezt bele kell kalkulálni. Van mód sürgősségi díj ellenében sürgősséggel kérni az orvosi kiállítást, ami általában pár napot vesz igénybe.

Az orvosi érvényessége:

repülőorvosi érvényessége

Mi a helyzet, ha valamelyik vizsgálaton "Alkalmatlan" minősítést kaptál?

Semmi gond, el fogják mondani hogy mi a teendőd.

Általában ilyen esetben kell írnod egy kérvényt, hogy másodfokon is vizsgáljanak meg. Ha nem 100 %-ban kizáró ok miatt kaptál első fokon alkalmatlant (pl. epilepszia, nagyon gyenge szem, színtévesztés, egyensúlyi zavarok, stb.), akkor nagy valószínűséggel másodfokon már meg fogod kapni az "Alkalmast". Úgy legyen!

Ha valamit nem írtam volna le, de érdekel akkor írj, segítek.

Tarnóczi Sándor

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .