Kecskeméti repülőnap 2013

Ki gondolta volna 1993-ban egy kis csepeli kollégium 8. emeleti szobájában az éveken át zajló hangos nevetgélés és viccelődés közepette, hogy elérkezik majd az az idő amikor négyünk közül egyikünk fogja repülni a kecskeméti nemzetközi repülőnap magyar szóló bemutató programját egy JAS 39 Gripen fedélzetén.

Bajáki Ferenc kollégium, Csepel, Posztógyár utca

Most 20 évvel később, 2013. augusztus 3-án Varga Szabolcs őrnagy kápráztatta el a több tízezres közönséget a repülésével.
Szabolcs már 20 évvel ezelőtt is jókedvű, vidám srác volt, aki ugyanakkor kellő komolysággal kezelte a megfelelő helyzeteket. A repülőnapon történt személyes találkozásunk alkalmával ismét megmutatta, hogy szinte semmit sem változott.

Varga Szabolcs őrnagy

Mikor felhívtam telefonon a repülőnap előtti hétfőn, hogy kint lesz-e az airshow-n, annyit mondott:

"Mi az, hogy? Annyira kint leszek, hogy én repülöm a szombati Gripen demót!"

Így hát el is dőlt, hogy szombaton vagy vasárnap menjek-e le Kecskemétre.

A nagy meleg ellenére szép és látványos bemutatót tartott Szabolcs a Gripenen aminek egy rövidített részét itt megnézheted (Bocs a kamera remegésért. Nem volt állványon.)

Örülök Szabolcs teljesítményének és az idáig vezető repülős karrierjének. Gratulálok neki!

Nem is olyan távolban látok másokat is, akik hamarosan hasonlóan szép karriert futhatnak be.

Az ezen a képen "elbújt" ifjú pilótát még 2000-ben ismertem meg. Már akkor (tizenéves korában) szinte minden vitorlázórepülő versenyt megnyert és a legnagyobb teljesítményű vitorlázógépekkel repült. Most főhadnagyként találkoztam vele és nincs kizárva, hogy pár év múlva az ő neve is elhangzik majd a kecskeméti repülőnapon résztvevő pilóták névsorában.

Nos, ki lehet Ő?

Ha senki sem találja ki, akkor pár év múlva megírom!

🙂

———–

Egy apró szösszenet a repülőnapról:

Kisgépes pilótaként megszoktam, hogy a napi repülés végén kifizetem az aznapi repülésemet, a nehezen megkeresett konyhapénzből. Egy vadászgépen repülés ennek a motoros repülőgép óradíjának akár a százsorosa is lehet, amit egy átlagos bérből képtelenség kigazdálkodni.

Mikor Szabolcs leszállt, megkérdeztem tőle, hogy "És mondd csak, neked mennyit kellett fizetned ezért a 10 perces repülésedért?"

A fél másodperces megdöbbent hallgatás után rávágta: „Semennyit! Sőt, még ők fizetnek nekem! 🙂

Hát igen, ez az igazi:

  • Gripenen repülés

  • Nem kell utána KIFIZETNI a repült időt

  • Sőt még pénzt is adnak érte…

Ööööö… Lehet hogy valamit rosszul csinálok?

🙂

Tarnóczi Sándor

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .