Egymotoros pilótaképzés (SEP PPL A)

A motoros repülőgép vezetői engedélyed megszerzéséhez kövesd az alábbi lépéseket:

0. Csináltasd meg a repülőorvosit.

1. Keress egy számodra szimpatikus repülőklubbot.

2. Kezdd el az elméleti tanfolyamot.

3. Ha nagyon gyorsan akarod megszerezni a szakszódat (PPL A vizsga) akkor az elmélettel párhuzamosan elkezdheted a gyakorlati repüléseket is. Nem árt tudnod hogy addig nem fognak elengedni egyedül repülni amíg nincs meg az elméleti vizsgád. Az egyedül repülésre amúgy is csak kb 20-22 óra oktatós repülés után kerül majd sor, tehát nem érdemes nagyon előre sietni a gyakorlati repülési óraszámmal.

4. Vizsgázz le elméletből, ekkor kapsz egy Student Pilot Licence-t (SPL) amivel már egyedül repülve folytathatod a kiképzésedet. Ez még nem a PPL A vizsgád, hanem csak egy „tanuló” vizsga. Ezzel még nem szállíthatsz utasokat. Még a barátnődet sem. 🙂

5. 45 óra gyakorlati repülés után elvileg készen állsz a hatósági vizsgára. Ehhez el kell menned a Légügyi Hatósághoz, ahol írásbeli elméleti vizsgát kell tenned mind a 9 féle témakörből. Szóbeli nincs. Ez már a szakszolgálati engedélyed (szakszó) elméleti vizsga része, ezért nagyon fel kell rá készülnöd.

6. Ha megvan a hatósági elméleti vizsgád akkor pár nappal vagy héttel később kijön a hatóságtól egy pilóta, aki beül melléd a gépbe és semmihez nem nyúl, semmit nem csinál, csak figyel. Bármi gondod, bajod lesz repülés közben neked kell megoldanod. Az lesz a gyakorlati vizsgád.

7. Ha átmentél a gyakorlati vizsgán akkor pár hét múlva kipostázzák neked a PPL A kategóriás szakszolgálati engedélyedet. Ezzel már viheted a barátnődet. :))

Mire jogosít fel a PPL A szakszód?

Vezethetsz vele bármilyen egymotoros (dugattyú motoros) repülőgépet melynek maximális felszállósúlya 2100 Kg. Tudnod kell, hogy a „bármilyen” repülő azt jelenti hogy amennyiben még soha korábban nem vezettél olyat akkor előtte Típusvizsgát kell tenned rá. Ez a műszaki és repülési adatainak megtanulásából és pár óra oktatós repülésből áll.

A PPL A képzés ára bruttó 1.400.000 Ft és 2.000.000 Ft között mozog, a képzést végző klubtól függően.


A képzés konkrét, gyakorlati lépésinek videókkal és leírásokkal fűszerezett valósításához kattints ide: PPL A képzés

Megjegyzés: a videókon és a leírásokon motoros vitorlázóval (TMG azaz Touring Motor Glider) történt PPL A képzést követhetsz végig.
Ez 2013. tavaszáig megegyezett a PPL A képzéssel. Magyarán aki eddig az időpontig PPL A-t csinált motoros vitorlázóval (TMG-vel) az ugyanolyan szakszót kapott mint a motoros pilóták, mert a képzés megvalósítása is többnyire megegyezett. Annyi volt csupán a különbség, hogy a PPL A szakszolgálati engedélyébe megjegyezték, hogy ez TMG-re jogosítja fel SEP-re (Single Engine Piston) nem. A SEP-re egy kb 10. órás különbözeti vizsgával lehet(ett) hozzájutni.

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .