Éjszakai pilótaképzés (NVFR)

A NVFR (Night Visual Flight Rules) rövidítés jelentése = éjszakai látvarepülési szabályok szerinti repülés.

Vagyis ugyanaz mint a nappali látvarepülés (VFR) csak itt már este és sötét van. Mivel hasonlít a nappali repüléshez ezért itt inkább szoknivaló van, hiszen az éjszakai látás korlátozottabb a nappalinál.

Megszerzését követően nem kell a naptár szerinti naplemente időpontja előtt befejezned a repülésedet, hanem tovább folytathatod.

A NVFR képesítés nélkül lekésőbb a hivatalos napnyugta időpontjában (pl. 2015. 08. 10-én helyi idő szerint 20 óra 16 perckor) a földön kell lenned a repülőgéppel és nem szállhatsz fel egészen a napkelte időpontjáig (pl. másnap helyi idő szerint 05 óra 27 percig).

Az éjszakai jogosítás kb. 4 – 6 nap alatt megszerezhető és már közvetlenül a PPL megszerzése után azonnal elkezdhető, mivel egyedüli előfeltétele annyi, hogy a PPL megszerzéshez szükséges alapszintű műszerrepülő képzést teljesítse a növendék. Van, ahol már a PPL képzésbe is beleveszik a NVFR képzést…

Néhány óra elméleti oktatást követően 5 óra repüléssel elsajátíthatod a vizsgához szükséges ismereteket.

Amit repülni kell a megszerzéshez:

Legalább 3 óra oktatós éjszakai repülés. Ez szinte csak iskolakörökből áll. Felszállás, leszállás a kivilágított reptérre. Lehetőleg minél több legyen benne.

Legalább 1 óra éjszakai útvonalrepülés, mely magában foglal egy legalább 50 km hosszúságú oktatós útvonalrepülést is. Hát nem könnyű megbarátkozni a gondolattal, hogy egy esetleges motorleálláskor hol találd meg a tökéletes terepet a leszálláshoz. Ugyanis csak egy nagy sötétséget látsz magad alatt.

Fél óra oktatós ellenőrző repülés. Nem az az oktató fog ellenőrizni akivel addig gyakoroltad a NVFR repülést, hanem egy másik, aki csak figyeli hogy mindent rendben csinálsz-e. Ha igen akkor jöhet a következő lépés.

5 egyedüli felszállást és teljes megállással végződő leszállás. Itt már saját magad kell fel- és leszállnod éjszaka.

Jó hír, hogy a NVFR megszerzésnél hatósági elméleti vagy gyakorlati vizsga nincs!

A NVFR képző pilótaiskola bejegyzi a repülési naplódba hogy teljesítetted a NVFR követelményeket és egy adatlapon beadod a Légügyi Hatósághoz ennek a bizonyító dokumentumait. Elkérnek tőled 13.000 Ft-ot és bejegyzik a Pilóta Szakszolgálati Engedélyedbe, hogy NVFR-t repülhetsz.

Éjszakai pilótaképesítés szakszolgálati engedélybe bejegyezve

További jó hír, hogy a NVFR-t nem kell bizonyos időközönként újra és újra megújítani. Ha egyszer megszerezted, akkor amíg van szakszód addig Te éjszaka is repülhetsz.

Az éjszakai pilótaképzés ára 200.000 és 450.000 Ft között mozog, mely függ a választott iskolától, a képzéshez használt repülőgéptől és a gyakorlásra használt repülőtér díjaitól.

Itt betekinthetsz az éjszakai pilótaképzésbe:

Tarnóczi Sándor

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .