PPL elméleti tanfolyam

Mint minden gyakorlati képzésnél, a repülésnél is van elméleti tanfolyam. Ahhoz hogy megértsd, mitől repül a repülő és milyen összefüggések veszik körül repülés közben (aminek egy részét Te fogod alkotni) muszáj sok-sok elméleti ismeretet felszedned ahhoz, hogy egyedül elengedjenek repülni.

Az egyedül repülés alapfeltétele, hogy rendelkezz SPL (Student Pilot Licence) szakszolgálati engedéllyel.
Szakszolgálati engedély = jogosítás valamire, ami lehet akár földi kiszolgálással kapcsolatos dolog is (pl: földi üzemi tiszt, vagy repülőgép szerelő típusvizsga), nem feltétlen csak pilóta jogosítás.

Az SPL-t pedig csak akkor kaphatod meg, ha az elméleti házi vizsgán a teszt kérdésekre legalább 80 %-ban megfelelő választ adtál. Ha nem sikerül a vizsga, akkor egy megbeszélt új időpontban ismét nekifoghatsz. A házi vizsgának nincs külön díja, ezt leginkább az elméleti tanfolyam díjába kalkulálják az iskolák.

Arra felhívnám a figyelmed, hogy az elméleti ház vizsga nem egyenlő a végső szakszolgálati engedély megszerzéséhez szükséges hatósági elméleti vizsgával! Ott ismét vizsgáznod kell és annak már lesz egy vizsga díja!

Tehát, az elmélet tanfolyamon az alábbi témaköröket fogjátok átbeszélni kb 3-3,5 hónap alatt, heti 2-3 alkalommal (iskolától függ a pontos beosztás):
1. Légi jog
2. Légi járműveket érintő általános ismeretek
3. Repülési jellemzők és repüléstervezés
4. Emberi teljesítőképesség és korlátai
5. Meteorológia
6. Navigáció
7. Rádió navigáció
8. Üzemeltetési eljárások
9. Repülés elmélet
10. Rádióforgalmazás
11. Általános repülésbiztonság

A témában több könyv is íródott, javaslom azt szerezd be, amit az iskola ajánlani fog számodra.

Megosztás a Facebook-on