SEP vagy TMG?

Két dolgot érdemes megemlíteni.

Egyik:
A motoros pilóta szakszolgálati engedélyed (angolul SEP PPL A vagyis Single Engine Piston Private Pilot Licence A kat) megszerzését követően egy kb. 10-11 órás átképzéssel megszerezheted a motoros vitorlázó pilóta szakszolgálati engedélyt (angolul TMG PPL A vagyis Touring Motor Glider Private Pilot Licence A kat).

És persze ugyanez fordítva is igaz.
A TMG PPL A megszerzését követően egy átképzéssel megszerezheted a SEP PPL A-t.

TMG SEP
TMG képzés SEP képzés

Másik:
A TMG képzés olcsóbb, mint a SEP képzés.
Mind a kettő képzés alatt 45 órát kell lerepülni.
Számoljunk egy kicsit, anyagi szempontból melyik éri meg jobban. (vannak más szempontok is, itt most csak az anyagi vonzatát nézzük)

A TMG képzés kb 15 és 20 ezer forint között mozog óránként (oktatói óradíjjal együtt).
A SEP képzés kb 30 és 35 ezer forint között van óránként (oktatói óradíjjal együtt, alacsony áron számítva!)

Vagyis ha 45 órát TMG-vel repülünk, akkor az 45 óra * 18 ezer forint (átlagosan a 15 és 20 ezer között) azaz 810 ezer forint.
Ha ugyanezt a 45 órát SEP képzéssel végezzük akkor az 45 óra * 32 ezer forinttal (átlagosan a 30 és 35 ezer közötti árat figyelembe véve) az 1.440.000 Forint.

A kettő között van 630 ezer forint differencia. Ennyit spórolsz ha TMG-t csinálsz SEP helyett és közben ugyanazon a kiképzésen mentél keresztül.

Igen ám, de ekkor nincs meg a SEP vizsgád, ami a későbbi kereskedelmi pilótaságod és repülésed alapja. Tehát meg kell csinálni az átképzést SEP-re ami a kb 11 órás átképzéssel számolva: 11 óra * 32 ezer forint, azaz 352 ezer forint.

Vagyis ha levonod a 630 ezer spórolásból a 352 ezret akkor 278 ezer forintot spóroltál az egész képzésen, ráadásul úgy hogy nem is egy szakszód van (csak SEP vagy csak TMG) hanem mindjárt kettő is!

Ha viszont SEP-et csinálsz elsőre, majd rájössz hogy neked túl drága az óránkénti 32 ezer forintos repülés és megcsinálod mellé a TMG-t is, akkor a SEP képzés 1.440.000 forintjára rájön még a TMG átképzés is (11 óra * 18 ezer forinttal) azaz 198 ezer forint. Ebben az esetben a két szakszó összesen 1.638.000 Forintból jön ki.

A két szakszó együttes megszerzésének módja közötti különbség 476 ezer forint!

A döntés persze a tiéd, hiszen a képzés anyagi oldalának megközelítésén kívül van még másik számos preferencia sorrend is, ami számodra fontos lehet.

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .