Milyen papírok szükségesek az SPL igényléshez?

A növendék pilóta engedélyed (SPL) igényléséhez az alábbi dokumentumokat kell beszerezned:

  • Erkölcsi bizonyítvány (kb. 3.500 Ft)
  • Hatósági díj befizetés (3.500 Ft)
  • Érvényes orvosi vizsgálat másolata
  • Iskolai végzettséget igazoló dokumentum másolata

Erkölcsi bizonyítvány
Ezt bármelyik postahivatalban lehet igényelni, 150 Ft-ba kerül. Ezzel még nem tudtad le a fizetés részét, mert ha kitöltötted az igénylő lapot akkor ki kell hozzá töltened a csekket is amit utána a postán fel kell adnod és ezért 3.100 Ft-ot fognak kérni tőled.

Ha befizetted a csekket akkor az igénylőlap meghatározott részén lévő ragadós matricára fel kell ragasztanod és beletenned abba a borítékba amit a 150 Ft-os egységcsomaghoz adtak. Megcímzed és kitöltesz hozzá egy ajánlott szelvényt is. Ezzel szépen odaballagsz a postás kisasszonyhoz és feladod neki, amiért ő 200 vagy 300 Ft-ot fog kérni.
A riadalmakkal ellentétben az erkölcsi kb 1 hét alatt megjön és nem hetekbe telik. Persze csak akkor ha nem kőröznek sehol. 🙂

Figyelj arra, hogy az igénylőlapon minden kategóriát igényelj amit csak lehet (pl nem vagy-e eltiltva közügyektől, vagy járművezetéstől, vagy nem állsz-e intézkedés hatálya alatt, stb.)

Hatósági díj befizetés (3.500 Ft)
Növendék szakszolgálati engedély megszerző vizsgadíj befizetését bizonyítanod kell, így az erről szóló irat másolatát csatolnod kell. A legegyszerűbb, ha a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH) a Magyar Államkincstárnál vezetett MÁK 10032000-00289926-00000000 számú számlájára utalod át a 3.500.- Ft-ot és figyelj, hogy a megjegyzéshez feltétlenül írjd be a nevedet illetve azt, hogy 242-es eljárási díj.

Érvényes orvosi vizsgálat másolata
A repülőorvosid tulajdonképpen egy A4-es lap amit csak le kell fénymásolni és csatolni az SPL igényléshez.

Iskolai végzettséget igazoló dokumentum másolata
A legmagasabb iskolai végzettségedet fénymásoltasd le és add le az igényléshez. Figyelem: a legmagasabb végzettség nem egyenlő a legutóbb megszerzett végzettséggel!
Ha például főiskolai végzettséged van, majd ezt követően pár év múlva elvégeztél egy OKJ-s szakképzést akkor ne az OKJ-t add le, hanem a főiskolai diplomád másolatát.

A beszerzett dokumentumokon felül az elméleti képzést végző repülőiskolád csatolni fogja az SPL igénylésedhez az elméleti vizsga jegyzőkönyvét is, ezzel bizonyítva, hogy sikerült megtanulnod az elméleti anyagot.

Repülőiskola függő az, hogy ki adja le a hatóságnál az összekészített anyagot, de általában az iskola dolgozója fogja eljuttatni, nem pedig Te.
Ha mégis rád bíznák akkor a ferihegyi reptér mellett található Nemzeti Közlekedési Hatósághoz kell kimenned, vagy nekik eljuttatni postán.

Címe: 2220 Vecsés, Lincoln út 1. Quadrum Irodaház


Nagyobb térképre váltás

Arra figyelj, hogy az ügyfélfogadási időt még neked is be kell tartanod, mert szigorúan veszik! 🙂
Hétfő–Csütörtök: 9:00–15:00
Péntek: 9:00–12:00

Megosztás a Facebook-on

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .